fallback

Българската софтуерна индустрия загърбва кризата

След забавянето през 2009 г. браншът отчита ръстове през 2010 и 2011 г., като продажбите му през последната година са за около 750 млн. лв.

11:00 | 02.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Българският софтуерен бранш сякаш загърби кризата и отчита ръст на продажбите от 6% през 2011 г., сочат данните на изследването "Барометър на българската IT индустрия", представено днес от Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/.

За 2010 г. нарастването бе дори по-силно – 12%. „Така кризата в бранша при нас продължи само една година – през 2009 г.“, заяви Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. Преди три години компаниите, участвали в проучването, са отчели приходи средно на фирма от 1,74 млн. лева спрямо 2,4 млн. лв. средно през 2008 г. Общо за бранша нетните приходи от продажби тогава отчетоха намаление с 27% в сравнение с 2008 г. 

„През 2009 г. много компании спряха разходите си, не защото нямат пари, а за всеки случай – превантивно. Голяма част от тези средства са били освободени по-късно през следващата година и така се получи това наваксване“, каза за Investor.bg Захариев.

„Гледайки резултатите и предвид факта, че над 50% от продажбите са за експорт, нашето развитие следва глобалната криза, а не кризата в България. И тъй като в САЩ най-силно кризата се усети през 2009 г., това се отрази силно и на нашите фирми през същата година“, добави и президентът на БАСКОМ Георги Брашнаров. 

40-те участници в проучването, от които над три четвърти са с българска мажоритарна собственост, са реализирали продажби за средно 6 млн. лв. на година – това е една трета от целия сектор за софтуер в IT индустрията. По груби сметки само производителите на софтуер отчитат годишни продажби от 750 млн. лева през последната година. Също на толкова се изчислява хардуерният бизнес, а два пъти по-високи са продажбите на телекомуникационния сектор. Всички тези подсектори, обединени в понятието ИКТ, отговарят за около 10% от брутния вътрешен продукт на България, поясни Брашнаров. 

Барометърът включва статистическа информация за развитието на българския софтуерен бранш през отминалата година, както и прогнози за 2012 г. Той е осъществен в периода март – април 2012 г. от GOPA Consultants, Германия, по поръчка и с активното участие на БАСКОМ. 

Над половината от IT продуктите и услугите са предназначени за развитите държави. 60-70% от целия износ е за Европа, а най-големият единичен пазар са САЩ.

Средната работна заплата в бранша е 2378 лева, което представлява ръст от 9,4% на годишна база. Въпреки че се наблюдава увеличение на средната работна заплата, то в никакъв случай не е за сметка на съкратени нископлатени позиции, поясниха от асоциацията. Тъкмо обратното – през 2011 г. бройката заети в технологичните компании, участвали в проучването, е нараснала с 10% спрямо 2009 г. Очакванията на половината от участниците са за ново увеличение на заплатите с 10% през 2012 г., а според една пета от запитаните ръстът ще е между 10 и 25%.

Ограничител на растежа е липсата на достатъчно квалифицирани служители. Всяка една компания от анкетата е имала по почти 8 отворени позиции. Времето за запълване на една отворена позиция е близо 2 месеца, поясниха още от БАСКОМ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
fallback